Design Ideas

 Go back

Open Closure Singapore

Shao Jie Yeo 1 year ago

contemporary

Singapore

OpenClosure
Waterway Sunbeam, Punggol
In Singapore, with majority of our flats being built to look almost identical – from the floor plans to the finishings – there can’t be much room for creative interior design, right? Wrong. Well, at least not for this cosy apartment situated in Punggol.
To create the illusion of a roomier living space, numerous walls were demolished and boundaries between the rooms were blurred. Large floor-to-ceiling mirrors were installed in the foyer to visually enlarge the room whilst a multi-functional cabinet was constructed in the living area to form a seamless connection between the former and latter.
Curvilinear forms are littered throughout the house, hidden in the nooks and crannies, obvious only to those who actively search for them. Such as the customised curved dining table that was integrated into the kitchen cabinet as a subtle indicator that dining and cooking share a single spatial experience, as well as the platform that leads up to the sofa and the recreational room. These curves, though unassuming, are consistent, impactful, and perfectly translate the experience of an open space to visitors.
On the platform, a pull-up coffee table was installed to save space. A large sliding glass door divides the living area and the recreational room beyond it to add to the sense of spaciousness. Concealed roller blinds provide some much needed privacy to the recreational room which doubles up as a guest room.
On the wall at the end of hallway that leads to the rooms, a full-length mirror was built to enhance the decor and create an illusion of depth. The mirror reflects the curvature of the platform and deceives the mind into thinking that the walkway leads to another space.
Two bedrooms were merged to form a larger, more versatile space. Beautifully customised pigeon hole cabinets were constructed to isolate the sleeping area from the rest of the room. Glass doors were implemented once again to hide the entrance to the washroom from view and to echo the idea of spaciousness that the design of this flat was based upon.

more images:
http://roootstudio.com/roootstudio-creation-residential

 

Latest Designs

Contemporary Modern Industrial Jurong West

Post project photos of a very nice family's home. A fusion of modern & industrial interior theme and colors were selected to complement their existing

Modern Office Office, CBD Singapore

A medium size but functional office located at CBD. A modern theme was introduced to create a clean non messy enviroment and brown carpet to provide a